10 istilah IT yang sering mengelirukan
Ada diantara isitilah-istilah mempunyai Akronim yang sama tetapi membawa makna yang berlainan. Malah ada istilah yang di salahertikan untuk menjadi istilah tertentu tetapi sebenarnya membawa maksud berlainan.
Istilah IT tedapat dalam jumlah ribuan dan ia terbahagi menurut genre IT tertentu. Ada di antara isitilah-istilah ini mempunyai akronim yang sama tetapi membawa makna berlainan. Malah ada istilah IT yang disalahertikan untuk menjadi isitilah tertentu tetapi sebenarnya ia membawa maksud berlainan.
acronym
Acronym atau akronim adalah kependekan yang menjadi dan menjadi perkataan yang boleh disebut. Yang menjadi kekeliruan apabila terjadinya akronim dalam akronim seperti SAX yang menjadi singkatan kepada Simple API for XML.
ASP
Active Server Page atau penyedia perkhidmatan atau Application Service Provider (ASP)? Kedua-duanya sering digunkan dalam industri pembagunan aplikasi dan web.
ATM
Automatic teller machine atau ansynchronous transfer mode? Pekerja IT yang bekerja di bank sering menggunakan kedua-duanya jenis ATM
bandwith
Adakah bandwith bermaksud “kapasiti atau kelajuan secara am”? Atau ia membawa makna yang lebih tenikal seperti selebar mana jalur siaran atau aliran data? Kedua-duanya betul. Saluran atau channel membawa enam maksud sebenarnya tetapi itu tidak mengelirukan?
JavaScript
JavaScript adakah tidak sama dengan Java dan ramai orang berfikir begitu. Anda bagaimana?
Kilobit
Adakah kilobit bersamaan dengan 1,000 bits atau 1,024 bits? Betul jika ia 1,000 bits tetapi standard meletakkan titik perpuluhan kepada unit 1,024 atau binari.
.NET
NET adalah istilah yang digunakan oleh Mircrosoft untuk penggunaan XML bagi mengistilahkan perkongsian data menerusi Internet supaya aplikasi boleh digunakan secara jarak jauh. Namun begitu ia sering berubah kerana idea sering muncul dan spesifikasinya sering berubah.
platform
Adakah ia platform perkakasan (pemprosesan atau cipset) atau perisian yang digunakan (sistem operasi) atau kedua-duanya sekali? Atau ia membawa maksud sebarang produk yang pelu dijalankan di atas sesuatu? Walau apapun isitilah dan kegunaan perkataan ini ia pasti akan membawa pelbahai maksud menurut konteks penggunaan.
server
Adakah atau pelayan sebuah program atau ia sebuah komputer yang berdedikasi untuk melakukan tugas tertentu sahaja. Biasanya ia membawa dua maksud tadi tetapi adakalanya adalah penting untuk tahu apa yang anda instal pada komputer anda.
Windows
Istilah “Windows” telah digunakan dengan kerap dan ia sering disalahertikan sejak terdapat banyak versi Windows (95,98,200,XP,Vista,7) yang menawarkan ciri-ciri dari masalah berbeza.
Istilah IT lain yang sering mengelirukan adalah seperti architecture, backup, blind atau binding, dependency, DNS vs. DSN (istilah yang serupa), groupware, inteligance, ingterface, intranet, knowledge, metadata, middleware, mirror in data storage, MPOE, prototype, repeater, robustness, snapshot in data storage, subnet mask, dan third generation (3G).
Namun begitu istilah yang di Melayukan lebih subjektif kepada kandungan teks dam ayat berbanding dengan terjemahan terus perkataan itu. Malah banyak istilah IT dalam bahasa melatu direka berdasarkan pengalaman dan persamaan bunyi daripada istilah bahasa inggeris atau terdapat penambahan kepada teks seoerti mouse yang diistilahkan sebagai tetikus dan tidak disalahertikan sebagai tikus. – Sumber PC
Related posts:
Short URL: http://www.myxpitstop.com/?p=3267

Posted by
kerex
on May 20 2011. Filed under
Mahir IT.
You can follow any responses to this entry through the
RSS 2.0.
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.